Ecowende

HUB Ocean

Naarmate het Ecowende project vordert, delen we milieu- en ecologische data over de conditie van de oceaan en biodiversiteit die erin bestaat. Onder anderen het Ocean Data Platform van HUB Ocean helpt ons om deze data beschikbaar te maken voor het bredere publiek. Deze samenwerking dient niet alleen als blauwdruk voor andere bedrijven om vrijwillig data te delen, maar pleit ook voor veranderingen in de regelgeving om voor meer transparantie in offshore windvergunningen te zorgen.

We erkennen de noodzaak en urgentie voor de overgang op schone energie en werken samen met de sector om de verandering van bedrijfsprocessen aan te jagen, waarbij transparantie en het delen van data centraal staan tijdens deze transformatie.
Johannes Berrum
Industry Lead en Head of Growth

Het belang van oceaandata en wetenschap

Terwijl bedrijven belangrijke spelers zijn in de ontwikkeling van offshore wind, kunnen deze inspanningen verder versterkt worden door wetenschappelijke inzichten en samenwerking. Wetenschappers leveren essentiële handvatten en data om een snelle en duurzame ontwikkeling van de industrie te ondersteunen. Zo kunnen inzichten in windpatronen in combinatie met mariene biologische en fysische inzichten een leidraad vormen voor de selectie van optimale locaties, zowel wat betreft electriciteitsopwekking als met de minste impact op de zeebodem en zeedieren.

Dit motiveert ons ook om de milieu- en ecologische data die we verzamelen te delen. De data kan de wetenschappelijke gemeenschap verder helpen. Denk dan aan het vullen van kennisleemtes, het begrijpen van het mariene ecosysteem en het verbeteren van oceaanbeheer.

Hub voor samenwerking

Daarom pleit HUB Ocean al jaren voor de samenwerking tussen de industrie en de wetenschap. Om de ocean te helpen genezen en tegelijkertijd duurzame bedrijfsontwikkeling te versnellen. HUB Ocean werkt samen met verschillende partijen om deze dynamische en wederzijds voordelige relaties tussen wetenschap en de industrie te bevorderen.

Samen met de Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) van UNESCO hebben ze gedeeld hoe industriële data de wetenschap vooruit kan helpen en kennisleemtes kan vullen. Bijvoorbeeld de casus voor akoestische data en krillvisserij, waarbij akoestische data, die door vissersschepen wordt verzameld, kan worden gebruikt om de krillvisserij duurzamer te maken. Een goed voorbeeld van hoe zowel de wetenschap als bedrijven – in dit geval het beheer van de visserij op Antarctica – kunnen profiteren van data.

Ocean Data Platform

Door gebruik te maken van het Ocean Data Platform, kunnen we data van verschillende bronnen verbinden en samenvoegen om zo tot nieuwe inzichten te komen. De geavanceerde geospatiale capaciteiten van het Ocean Data Platform bieden de mogelijkheid om de impact en relaties van de natuur echt te beoordelen en begrijpen door wereldwijde en lokale inzichten over de oceaan naadloos met elkaar te verbinden.

Daarnaast speelt de rijkdom en schaal van de gedeelde data een cruciale rol in het leveren van essentiële informatie voor wetenschappelijke modellen en bestuursprocessen. Door gegevens te delen op het Ocean Data Platform draagt Ecowende bij aan een beter begrip van de complexiteit van onze oceanen – een oceaan die momenteel slecht wordt beheerd, overbevist en grotendeels niet in kaart gebracht is.

Windturbine met logo Ecowende and HUB Ocean

© Beeld en tekst in samenwerking met HUB Ocean

Gerelateerde artikelen

HUB Ocean en Ecowende bieden baanbrekende toegang tot ongekende hoeveelheden ecologiegegevens